Stupile na snagu izmjene zakona: Novi nameti uništit će privredu u RS

Bez autora
Feb 02 2011

Izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku 24. decembra prošle godine, stupile su jučer na snagu. Prema tim izmjenama, doprinosi su uvećani sa 30,6 na 33 posto od bruto plaće, a porez na dohodak povećan je s osam na 10 posto, s tim da više nema nikakvih olakšica na najniža primanja. Ova povećanja, kažu stručnjaci, proizvest će katastrofu, jer to znači da ukupni porezi i doprinosi po zaposlenom rastu sa 56,03 na 65,84 posto od neto plaće. Iako je cilj ovih izmjena pokriće deficita u ključnim fondovima, odnosno prihod od oko 237,7 miliona KM, opće je mišljenje da je ovo novi udar na privredu koji će proizvesti manje plaće i otpuštanja radnika, te socijalne potrese. Ne postoji privreda koja može izdržati ovakva opterećenja i ja mislim da će se te izmjene i dopune morati povući, ali tek nakon tri ili četiri mjeseca, kada se uzme 70 ili 80 miliona KM.

Stupile na snagu izmjene zakona: Novi nameti uništit će privredu u RSIzmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku 24. decembra prošle godine, stupile su jučer na snagu.

Prema tim izmjenama, doprinosi su uvećani sa 30,6 na 33 posto od bruto plaće, a porez na dohodak povećan je s osam na 10 posto, s tim da više nema nikakvih olakšica na najniža primanja.

Ova povećanja, kažu stručnjaci, proizvest će katastrofu, jer to znači da ukupni porezi i doprinosi po zaposlenom rastu sa 56,03 na 65,84 posto od neto plaće. Iako je cilj ovih izmjena pokriće deficita u ključnim fondovima, odnosno prihod od oko 237,7 miliona KM, opće je mišljenje da je ovo novi udar na privredu koji će proizvesti manje plaće i otpuštanja radnika, te socijalne potrese.

- Ne postoji privreda koja može izdržati ovakva opterećenja i ja mislim da će se te izmjene i dopune morati povući, ali tek nakon tri ili četiri mjeseca, kada se uzme 70 ili 80 miliona KM. Nažalost, umjesto novih radnih mjesta ili mjera štednje, vlast uvodi nove namete na 234.453 zaposlenih u RS - kaže izvor "Dnevnog avaza", iskusni bijeljinski računovođa koji je insistirao na anonimnosti.

On očekuje da će već u prvom mjesecu primjene ovih zakona u RS biti otpušteno najmanje 10.000 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik